Kuzey Amerika Liderler Zirvesi’nde Gündem Düzensiz Göç
Başkan Biden, Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador ve Kanada Başbakanı Justin Trudeau ile Mexico City’de gerçekleştirilen 10. Kuzey Amerika Liderler Zirvesi’ne katıldı. Zirvede iklim krizi, göç, uyuşturucu kaçakçılığı, ekonomik refah ve ticaret gibi konular ele alındı. Zirvenin ardından ortak basın açıklaması yapan liderler ortaklık ve işbirliği mesajları verdi ve Kuzey Amerika Bildirisi (DNA) yayınladı.
Basın toplantısında konuşan Biden, üç ülkenin ortak sorunlardan kendilerini izole etmelerinin mümkün olmadığını ve birlikte çalıştıklarında daha güçlü olduklarını kaydederek “bizler gerçek ortaklarız” ifadesini kullandı. Üç ülkenin ortak değerlere ve gelecek vizyonuna sahip olduğunu dile getiren Biden bu nedenle üçlü ilişkinin oldukça etkili olduğunu savundu.
Başkanlık görevini devraldığından bu yana ABD ekonomisinin tabandan yukarı olacak şekilde yeniden inşasına odaklandıklarını belirten Biden, çalışan ailelere odaklı yatırımlara öncelik verdiklerini kaydetti. Altyapı ve inovasyona yapılan yatırımların şimdiden sonuç vermeye başladığını söyleyen Biden, bu gelişmenin nihai olarak tüm Kuzey Amerika’ya yarar sağlayacağını ileri sürdü. Biden zirvede ortak gündemlerinin Kuzey Amerika’nın dünyanın en rekabetçi, sağlam ve müreffeh ekonomik bölgesi olarak devamını sağlamak olduğunu kaydetti. Geleceğin teknolojisinin Kuzey Amerika’da geliştirilmesi için çaba sarf ettiklerini belirten Biden, tedarik zinciri ve kritik madenler konusunda işbirliğine hız verdiklerini belirtti.
Göç konusuna da değinen Biden, Batı yarım kürede tarihte hiç görülmediği kadar büyük bir göç dalgasının yaşandığını belirtirken, Kuzey Amerika liderlerinin göç konusunda kendi ülke yasalarını koruyacak şekilde birlikte çalıştıklarını söyledi. Biden ayrıca sınırı yasadışı yollardan geçmeye çalışan göçmenlerin Meksika’ya iadelerinin kabul edilmesi için gösterdiği çabadan dolayı Meksika Devlet Başkanı Obrador’a teşekkür etti.
Zirveye katılmadan önce Meksika sınırındaki Texas eyaletine bağlı El Paso’yu ziyaret ederek yasadışı göç sorununu yerinde incelediğini hatırlatan Biden, mevcut bozuk sistemi birlikte tamir edebileceklerini belirterek sınırı güvenli bir hale getirip göç sistemini düzenli, adaletli ve daha insancıl bir hale getirebileceklerini kaydetti. 5 Ocak’ta güney sınırından gelen göçmenler için “daha insancıl” olduğunu söylediği yeni uygulamaları açıklayan Biden yönetimi, Venezuela, Haiti, Küba ve Nikaragua’dan ayda 30 bin kadar “düzensiz göçmeni” kabul edeceklerini duyurmuştu.
Biden’ın ardından söz alan Kanada Başbakanı Justin Trudeau, NAFTA’nın önemine değinerek bölgede ekonomik ortaklığın bir ihtiyaç olduğundan bahsetti ve yenilenebilir enerji yoluyla temiz ekonomilerin teşvik edilmesi gerektiğini savundu. Kritik madenler, yarı iletkenler ve elektrikli araçlar konusunda işbirliğinin artırılması gerektiğini belirten Trudeau, ayrıca ekonomik hedefler için kadınların üç ülkede de katılım seviyelerinin artırılmasının önemine dikkat çekti.
Meksika Devlet Başkanı Obrador da zirvede göç konusunun geniş bir şekilde ele alındığını ve üç ülke arasında halkların yararına olacak önemli anlaşmalara varıldığını dile getirdi. Obrador 25 bin Meksikalı işçi ve köylünün Kanada ile aralarındaki geçici çalışma vizesi projesinden yararlandığını belirterek Kanada Başbakanı Justin Trudeau’ya teşekkür etti. Meksikalı göçmenlere daha önceki yönetimlerin yaptığı şekilde tacizde bulunmadığı ve bir metre bile duvar ördürmediği için Biden’a teşekkürlerini sunan Obrador, ABD’de uzun yıllardır yaşayan ve çalışan göçmenlere yasal düzenleme için Kongre’ye baskı yapılmasını talep etti. Göçmenlerin ABD’de iş bulmalarının kolaylaştırmasını isteyen Meksika hükümeti uzun süredir ABD’den, Orta ve Güney Meksika’da kalkınmayı arttırması ve kıtanın en yoksul bölgelerinden kuzeye doğru göçü durdurmak için fon aktarmasını talep ediyordu.